Tuesday 22 December 2015

Philae last night Dec 21?

Yes Virginia, there is a Santa Claus:

Ok, updates to the story.
Good news, Rosetta really received something. Bad news, we're not sure what.
Once again, quick translation by me:
Because the news of the contact were uncertain, we called Pål Hvistendahl, the head of media relations of ESA, who confirmed that Rosetta really received a distinctive message last night.
According to Hvistendahl, the data acquired wasn't decent (clear?), but it's still being analyzed and they're trying to contact the lander every time Rosetta is in right position.
*What happened last night? *
Walter Schmidt tells how last night the Rosetta probe was listening if any messages were coming from Philae, when it noticed a signal more powerful than the background noise in the frequency used by the lander.
"We also got telemetry packets, but none of them did seem to have any usable information", tells Schmidt.
"Basically, signal on this frequency can only be from Philae's transmitter. We are careful and are researching right now if there could be any alternative sources that'd be powerful enough on this band."
According to Schmidt, the computers on Philae turn on the radio transmitter only after they have acquired a faultless data packet from the Rosetta probe.
Even though he didn't say it, this should mean that if (when) Philae has sent a signal, it has done it only after succesfully receiving a message from Rosetta. Meaning that Philae can communicate in both directions.
And here's the original article in Finnish:
Kerroimme tänään päivällä, että komeettalaskeutuja Philaeen on saatu yhteys.
Yhteyden saamisesta kerrottiin Ilmatieteen laitokselta, missä tiedon läheisessä yhteydessä lennonjohtoon olevalta laskeutujan PP-instrumentin päätutkijalta Walter Schmidtiltä välitti professori Minna Palmroth.
Koska tiedot yhteydestä ovat sekavia, olimme juuri puhelinyhteydessä ESAn tiedotuspäällikköön Pål Hvistendahliin, joka kertoo että viime yönä Rosetta otti tosiaan vastaan omalaatuisen viestin.
Hvistendahlin mukaan kunnollista dataa ei laskeutujasta saatu, mutta viestiä tutkitaan parhaillaan ja uutta yhteyttä yritetään uudelleen aina kun luotain on sopivasti laskeutujan näköpiirissä.
Mitä tapahtui viime yönä?
Walter Schmidt kertoo klo 21:18 että, viime yönä Rosetta oli kuuntelemassa Philaesta mahdollisesti tulevaa viestiä ja huomasi taustakohinaa voimakkaamman signaalin laskeutujan käyttämällä taajuudella.
"Saimme myös telemetriapaketteja, mutta yksikään niistä ei näytä sisältävän mitään käyttökelpoista tietoa", kertoo Schmidt.
"Periaatteessa tällä taajuudella tuleva signaali voi olla peräisin vain Philaen lähettimestä. Olemme varovaisia ja tutkimme parhaillaan vaihtoehtoisia lähteitä, mistä riittävän voimakas tällä taajuudella tuleva signaali voisi olla peräisin."
Schmidtin mukaan Philaen ohjaustietokoneet käynnistävät sen radiolähettimen vain sen jälkeen kun ne ovat ottaneet vastaan virheettömän datapaketin Rosetta-luotaimelta.
Vaikka tätä ei Schmidt sanokaan, tarkoittaisi tämä siis sitä, että jos (kun) Philae on lähettänyt signaalin, on se tehnyt niin vasta kyettyään ottamaan vastaan viestin kunnolla Rosettalta. Viesti siis kulkee laskeutujassa kumpaankin suuntaan.
Toiveet kunnollisen yhteyden saamisesta ovat näin ollen korkeammalla kuin kertaakaan sitten heinäkuun ja Philae näyttää olevan ainakin jossain määrin toiminnassa.
Palaamme asiaan heti kun saamme lisätietoa (vaikka joulun aikaan).

It is a cold hostile place:

No comments:

Post a Comment